Hozzávalók a tésztához:
50 dkg Czelli kenyérliszt
6 dkg porcukor
7 gramm porélesztő (2,5 dkg friss élesztő)
1 teáskanál só
2 dl tejszín
1 db tojás
4 evőkanál olvasztott vaj
A lekenéshez:
1 db tojássárgája
1 evőkanál habtejszín
ELKÉSZÍTÉS
1. A kenyérlisztet egy nagy keverőtálba szitáljuk. Hozzáadjuk a porcukrot, az élesztőt (ha frisset használunk, akkor azt futtassuk fel előbb a langyos tejszínben a cukorral), a sót és összekeverjük. A közepén egy mélyedést alakítunk ki, beleöntjük a tejszínt, a tojást és a kezünkkel összedolgozzuk a tésztát. Belekanalazzuk az vajat és 8-10 percig dagasztjuk a tésztát. Ha már szép homogén a tészta, egy feszes labdává formázzuk és letakarva a duplájára kelesztjük kb. 1 óra alatt.
2. A megkelt tésztát a deszkára borítjuk és hat egyforma részre daraboljuk. Egyesével hengerré formázzuk és hosszú rudakat sodrunk belőle. A fonáshoz 3-3 szálat összecsípünk az egyik végén és egymás mellé fektetjük őket. A tetejüket jó szorosan összenyomjuk és két oldalra igazítjuk a 3-3 szálat. A kezünket keresztezve megfogjuk a két szélső szálat és egyet csavarva letesszük a jobbat belülre a jobb oldali részre és felvesszük a külsőt. Alulról megcsavarjuk őket a balt letesszük belülre és felvesszük a szélsőt. Az a lényeg, hogy középen megtekerjük őket és mindig belülre tesszük le, kívülről vesszük fel. A vége lezárásnál ügyeljünk rá, hogy ne húzzuk túl a szálakat, inkább csak dugjuk be őket alulra, ha már nem elég a fonáshoz az anyag.
Fordítsuk keresztbe és óvatosan hengergessük meg a deszkán a kalácsot, hogy a szálak eligazodjanak.
3. Emeljük egy sütőpapírral bélelt tepsire, fedjük le egy fóliával és hagyjuk 40 percet kelni. Közben a sütőt melegítsük elő 200 fokra, alsó-felső mód, légkeverés nélkül (vagy 180 fok légkeveréssel). A tojássárgáját kikeverjük a tejszínnel. Lekenjük vele a kalácsot alaposan és hagyjuk még 20 percet kelni. Végül 20-25 perc alatt szép aranybarnára sütjük.