Barion Pixel
Hagyomány
Minőség
Innováció

Czelli liszt receptünk I Joghurtos pogácsa

 

Hozzávalók a pogácsa tésztához


  • 40 dkg Czelli búzakenyérliszt BL 80 (C2) + a formázáshoz
  • 7 gramm porélesztő vagy 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 teáskanál só
  • 15 dkg reszelt trappista sajt
  • 10 dkg teavaj (hideg)
  • 5 dkg zsír
  • 2 db tojássárgája
  • 1,5 dl natúr joghurt 

 

Hozzávalók a pogácsa tetejére


  • 10 dkg trappista sajt

 

Elkészítés


  1. A lisztet átszitáljuk és az élesztővel, a cukorral, sóval, reszelt sajttal elkeverjük. Beleszórjuk a kockára vágott vajat, a zsírt és a kezünkkel morzsásra dolgozzuk. Hozzáadjuk a két tojás sárgáját, a joghurtot és egy sima, rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Fóliával lefedve 1 órát a konyhapulton kelesztjük.
  2. Enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk egy centi vastagra, meghintjük liszttel, elsimítjuk és behajtjuk balról jobbra, jobbról balra és újra lelisztezzük, majd háromba hajtjuk. Pihentetés nélkül újra kinyújtjuk kb. 2 cm vastagra. Sajtot reszelünk rá és kiszaggatjuk a pogácsákat. Egy nagy tepsire sütőpapírt terítünk és rásorakoztatjuk a pogácsákat.
  3. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, alsó-felső sütés, légkeverés nélkül (180 fok légkeveréssel).
  4. A maradék tésztából, hogy szép pogácsákat süssünk, összegyúrjuk, vékonyra nyújtjuk, és lisztesen hajtogatjuk. Így rétegesek lesznek ezek is. Nyújtjuk, sajtozzuk és szaggassuk ugyanúgy, mint az elsőnél.
  5. Végül az előmelegített sütőben, 20-24 perc alatt készre sütjük. 

 

Tipp


A begyúrt tésztát a hűtőben is keleszthetjük minimum 10, maximum 48 órán át, így a tészta érettebb és teltebb ízű lesz a lassú kelesztés miatt.