Hagyomány
Minőség
Innováció
Czelli liszt receptünk I Joghurtos pogácsa
Hozzávalók a pogácsa tésztához
- 40 dkg Czelli búzakenyérliszt BL 80 (C2) + a formázáshoz
- 7 gramm porélesztő vagy 2,5 dkg friss élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 2 teáskanál só
- 15 dkg reszelt trappista sajt
- 10 dkg teavaj (hideg)
- 5 dkg zsír
- 2 db tojássárgája
- 1,5 dl natúr joghurt
Hozzávalók a pogácsa tetejére
- 10 dkg trappista sajt
Elkészítés
- A lisztet átszitáljuk és az élesztővel, a cukorral, sóval, reszelt sajttal elkeverjük. Beleszórjuk a kockára vágott vajat, a zsírt és a kezünkkel morzsásra dolgozzuk. Hozzáadjuk a két tojás sárgáját, a joghurtot és egy sima, rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Fóliával lefedve 1 órát a konyhapulton kelesztjük.
- Enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk egy centi vastagra, meghintjük liszttel, elsimítjuk és behajtjuk balról jobbra, jobbról balra és újra lelisztezzük, majd háromba hajtjuk. Pihentetés nélkül újra kinyújtjuk kb. 2 cm vastagra. Sajtot reszelünk rá és kiszaggatjuk a pogácsákat. Egy nagy tepsire sütőpapírt terítünk és rásorakoztatjuk a pogácsákat.
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra, alsó-felső sütés, légkeverés nélkül (180 fok légkeveréssel).
- A maradék tésztából, hogy szép pogácsákat süssünk, összegyúrjuk, vékonyra nyújtjuk, és lisztesen hajtogatjuk. Így rétegesek lesznek ezek is. Nyújtjuk, sajtozzuk és szaggassuk ugyanúgy, mint az elsőnél.
- Végül az előmelegített sütőben, 20-24 perc alatt készre sütjük.
Tipp
A begyúrt tésztát a hűtőben is keleszthetjük minimum 10, maximum 48 órán át, így a tészta érettebb és teltebb ízű lesz a lassú kelesztés miatt.