A pogácsa tésztához:
40 dkg Celldömölki kenyérliszt + a formázáshoz
7 gramm porélesztő vagy 2,5 dkg friss élesztő
1 teáskanál cukor
2 teáskanál só
15 dkg reszelt trappista sajt
10 dkg teavaj (hideg)
5 dkg zsír
2 db tojássárgája
1,5 dl natúr joghurt
A pogácsa tetejére:
10 dkg trappista sajt
Elkészítés:
1. A lisztet átszitáljuk és az élesztővel, a cukorral, sóval, reszelt sajttal elkeverjük. Beleszórjuk a kockára vágott vajat, a zsírt és a kezünkkel morzsásra dolgozzuk. Hozzáadjuk a két tojás sárgáját, a joghurtot és egy sima, rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Fóliával lefedve 1 órát a konyhapulton kelesztjük.
2. Enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk egy centi vastagra, meghintjük liszttel, elsimítjuk és behajtjuk balról jobbra, jobbról balra és újra lelisztezzük, majd háromba hajtjuk. Pihentetés nélkül újra kinyújtjuk kb. 2 cm vastagra. Sajtot reszelünk rá és kiszaggatjuk a pogácsákat . Egy nagy tepsire sütőpapírt terítünk és rásorakoztatjuk a pogácsákat. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, alsó-felső sütés, légkeverés nélkül (180 fok légkeveréssel). A maradék tésztából, hogy szép pogácsákat süssünk, összegyúrjuk, vékonyra nyújtjuk, és lisztesen hajtogatjuk. Így rétegesek lesznek ezek is. Nyújtjuk, sajtozzuk és szaggassuk ugyanúgy, mint az elsőnél. Végül az előmelegített sütőben, 20-24 perc alatt készre sütjük.
Tipp: A begyúrt tésztát a hűtőben is keleszthetjük minimum 10, maximum 48 órán át, így a tészta érettebb és teltebb ízű lesz a lassú kelesztés miatt.