Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fougasse

Fougasse
A franciák lepénykenyere kiváló péksütemény egy családi vagy baráti eseményre. A tipikusan Provence-i kenyér a leggyakrabban ízesítés nélkül készül sajttálakhoz, de lehet gazdagítani aszalt paradicsommal, olívabogyóval és fűszerekkel is.

Hozzávalók:

  • 1 teáskanál cukor
  • 5 gramm porélesztő vagy 1,5 dkg friss
  • 1, 5 dl víz

Elkészítés:

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál só
  • 25 dkg Czelli pizzaliszt
A langyos vizet egy tálkába öntjük, beleszórjuk az élesztőt, a cukrot, elkeverjük és hagyjuk 10 percig állni, hogy felfusson. A pizzalisztet egy nagy keverőtálba szitáljuk. Hozzászórjuk a sót és összekeverjük. A közepén egy mélyedést alakítunk ki, beleöntjük az élesztős vizet, az olajat és egy spatulával összedolgozzuk a tésztát. Majd a kezünkre váltunk és 8-10 percig dagasztjuk. A tálat letakarjuk és hagyjuk egy óra alatt a duplájára kelni.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre szedjük. Hagyhatjuk egyben is, ha egy nagyot akarunk sütni, vagy darabolhatjuk 2-3-4 részre is, hogy kisebb, egyadagos péksüteményeket készítsünk. A tésztát téglalap formára húzogatjuk úgy, hogy fél centire vastag maradjon. Egy habkártyával vagy késsel, középen bemetszük majd két oldalt is három átlós vágást ejtünk, hogy hasonlítson egy levél erezetre. A tésztát szét húzzuk, hogy kinyíljanak a vágások. Egy sütőpapírral leterített tepsin hagyjuk újra a duplájára kelni 40-50 perc alatt.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód (180 fok légkeveréssel). A megkelt tésztát 20-25 perc alatt készre sütjük.