Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Rumos karamellás csokitorta

Rumos karamellás csokitorta

A házi csokitorta egyszerűen elkészítve is nagyon finom, de rummal és karamellával ízesítve feledhetetlen ízélmény marad.

Hozzávalók egy 20 cm-es tortához
A piskótához:
2 dkg teavaj
3 evőkanál tej 
4 db L-es tojás 

1 csipet só
2 dkg vaníliás cukor
11 dkg porcukor
10 dkg Celldömölki búzafinomliszt
3 dkg Holland kakaópor


A krémhez:
10 dkg cukor
2 dl habtejszín
5 dkg étcsokoládé
3 evőkanál rum
3 dkg cukrozatlan kakaópor
1 csipet só
25 dkg mascarpone
15 dkg porcukor


A bevonáshoz:
25 dkg étcsokoládé
4 evőkanál étolaj


Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 160 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód (140 fok légkeveréssel) és egy 20 cm-es tortaformát sütőpapírral kibélelünk. 
2. A vajat és a tejet felforrósítjuk. A tojásokat szétválasztjuk két keverőtálba. A fehérjéhez szórjuk a sót, vaníliás cukrot és a porcukor felét. Kézi robotgéppel alacsony fokozaton habosítjuk, és ha már habos erősebbre állítjuk és a maradék cukorral kemény habbá verjük. Ezután a tojások sárgájával tovább habosítjuk 3 percig míg kifehéredik. A lisztet és a kakaóport több részletben szitáljuk és forgassuk bele óvatosan. A tésztából két kanálnyit a vajas tejhez keverünk és így forgatjuk a tésztához óvatosan, hogy levegős maradjon. Az előkészített sütőformába simítjuk és 35 perc alatt készre sütjük. A kihűlt piskótát kivesszük a formából és lehúzzuk róla sütőpapírt. Három egyforma lapra vágjuk és a töltésig fóliába csomagolva tároljuk a hűtőben.

3. A krémhez egy közepes méretű lábosban közepes tűzön a cukrot 2 kanál vízzel addig főzzük, amíg szép aranybarna karamell lesz belőle. A tejszínt beleöntjük, simára keverjük és beletördeljük a csokoládét, beleöntjük a rumot, beleszitáljuk a kakaóport, a sót és amint sikerült csomómentesre keverni levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. A mascarponet, a porcukorral, a csokis-karamellás alappal egy keverőtálban kézi robotgéppel simára keverjük. 

4. Egy rácsra helyezzük az alsó piskótát és megkenjük a krém harmadával. Jöhet rá a második piskóta és a krém következő harmada, majd az utolsó piskóta és a maradék krém, amivel ezúttal nem csak a tetejét kenjük meg, hanem körben is áthúzzuk vékonyan a tortát. A bevonásra szánt csokiból zöldséghámozóval kis darabokat forgácsolunk, amiket félreteszünk a dekoráláshoz. A maradékot kevergetve felolvasztjuk, hozzákeverjük az olajat is. A háromnegyedét a torta közepére öntjük és egy simító késsel fokozatosan kifele simogatjuk a közepéről. Ha valahol hiányos marad oldalt, oda a maradék csokiból pótlunk. Hagyjuk szobahőmérsékleten megdermedni, majd tálalásig tegyük a hűtőbe. Tálalás előtt halmozzuk rá a csokiforgácsokat és csak forró vízbe mártott késsel szeleteljük, hogy ne töredezzen.
/8 szelet/

Tipp:
Ha nagyobb 24 cm-es tortát szeretnénk készíteni, akkor szorozzunk minden alapanyag mennyiséget 1,5-el. 26 cm-es formához pedig 2-vel.